Hermann Billung av Sachsen
(0900..0912)-0973
Markgreve.

>
       
   

Hermann Billung av Sachsen. Født mellom 900 og 912. Død 27.03.973. Markgreve.
Gift Oda (Ode) Billung av Sachsen. Markgrevinne.
Død etter 973.
Mathilda av Sachsen. Grevinne.
Født mellom 935 og 942.
Død 25.05.1008.
Bernhard I av Sachsen. Hertug.
Født omkring 950.
Død 09.02.1011 i Corvey.
Suanehild av Sachsen. Markgrevinne.
Født mellom 945 og 955.
Død 26.11.1014.

Biografi - Biography

Markgreve.
Født mellom 900 og 912.
Død 27.03.973.

    Hermann var markgreve – ikke som anført hertug – av Sachsen 961 - 973.


    "

    Han var stamfar til det Billungske hus. Forbindelsen med den eldre Billungslekten er usikker. Det er mulig at hans far var Billung som var greve av Sachsen og som døde i 967.

    Hermann døde i 973 antagelig ca. 70 år gammel.

    Billungslekten etterfulgte Liudolfingerslekten som hertuger av Sachsen fra 961 til 1106 og ble etterfulgt av Askanierslekten.

    Hertugdømmet Sachsen var en del av det tysk-romerske riket. 1

    "
T. v. Hermann ved siden av Otto I den Store. (Illustrasjon fra «Saxon World Chronicle» omkring 1270) .T. h. Hermann Billung og hans antatte hustru (trolig svigerdatteren) Hildegard av Westerburg. (Etter gravering i «Rerum Germanicarum» (Heinrich Meibom d. J). Tomi III, Helmstadt 1688). (Wikipedia).

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Hermanns opprinnelse er ikke dokumentert i samtidige kilder. Senere etterretninger som beskriver ham dels som sønn av fattige mennesker, dels som en edel etterkommer av en Billung eller Billing, hører hjemme i legendene eller betraktes som tvilsomme på grunn av den store tidsavstanden
    Den første gruppen inkluderer spesielt nyheten fra Adam av Bremen om en angivelig "lavere fødsel" og historien i Lüneburg-kronikken om Hermanns opprinnelse fra et Meyerhof i Stübeckshorn nær Soltau.
    Antagelsen om at han var sønn til en Billung er basert på en tilsvarende oppføring i huskrøniken til St. Michael-klosteret i Lüneburg fra perioden mellom 1229 og 1233.
    I dag anses kun sikkert at Hermann på avstand tilhørte den innflytelsesrike og fremtredende gruppen av etterkommerne til Widukind i Nord-Sachsen.
    Grevene Ekbert og Bernhard av Borghorst blir bedømt å være de nærmeste slektninger fra foreldrenes generasjon, uten at det er mulig å bestemme forholdet til dem med sikkerhet.
    Hermann hadde to eldre brødre, Wichmann I den Eldre og Amelung, biskop av Verden.
    I Hermanns ekteskap med Oda av Sachsen var det minst fire barn.
    - Den eldste sønnen, Bernhard I, ble hertug av Sachsen etter farens død i 973.
    - Lite er kjent om broren Liudger.
    - Datteren Mathilde I ble først gift i 961 med Balduin III av Flandern.og etter hans tidlige død omkring året 963 med Gottfried Fangen av Verdun.
    - Suanhilde (Schwanhild) ble først gift med markgreven Thietmar I av Meißen og deretter med hans etterfølger, markgreven Ekkehard I.
    Den ofte antatte datteren til Hermann, Imma II, abbedisse ved kanonisseklosteret Herford, er i et dokument av Otto III referert til som datter til Bernhard I.»

    "
Utvidelse av Billunger-markene før 983 i følge Gustav Droysens ideer fra 1886. (Wikipedia).

  «Moderne historie omtaler et markgrevskap nordøst for Elben som Billunger Mark, og som den saksiske adelsmannen Hermann († 973) fra Billunger-dynastiet administrerte etter kongelig oppdrag. De middelalderske skriftlige kildene nevner ikke Billunger Mark. Eksistensen og plasseringen er fortsatt kontroversiell i dag.»

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Hermann Billung (* 900 eller 912 - † 27.03.973) var markgreve av Billunger mark fra 936 til sin død, den første av det saksiske hus i Billung. Hermann var en pålitelig løytnant for Otto I, den hellige romerske keiseren.
    Han var aldri hertug av Sachsen. Mens Otto – som var den regjerende hertugen – var i Italia fra 961 til 972, fungerte Hermann som Ottos personlige representant i styret av Sachsen. Mot slutten av livet var Hermann hertug i alt annet enn i navnet.
    Hermann døde i 973, bare to måneder før Ottos egen død. Hermanns sønn Bernard I ble valgt som den nye hertugen av Sachsen av Otto I's sønn Otto II, den nye hellige romerske keiseren.
    Hermann var sannsynligvis sønn til Billung. Han var den yngre broren til den saksiske greve Wichmann den Eldre. Hermann regnes generelt som den første Billung-hertugen i Sachsen, men hans eksakte posisjon er uklar. Det ottomanske hertugdynastiet hadde blitt et tysk kongelig dynasti ved Henrik I "Fuglefangeren" av Sachsens tiltredelsen i 919 og måtte konsentrere seg om landsomfattende anliggender. Senest i 961 – da kong Otto I av Tyskland marsjerte mot kongeriket Italia for andre gang – gjorde han Hermann til administrator ("procurator regis") i sine saksiske land.

    Da kong Otto I i 936 hadde overtatt tronen, utnevnte han Hermann til markgreve ("princeps militiae"), og ga ham den saksiske marken nord for Elbe-elven. Billung-marken strakk seg fra "Limes Saxoniae" (saksiske grensen) i vest langs Østersjøkysten til Peene-elven i øst, omtrent tilsvarer den senere Mecklenburg-regionen. Otto så bort fra kravene til Hermanns eldre bror, greve Wichmann, som var svoger til enkedronningen Mathilde av Ringelheim. Wichmann sluttet seg i sin tur til det mislykkede opprøret til kong Ottos halvbror Thankmar og hertug Eberhard av Franken i 938. Da han hadde mer autonomi enn den samtidige markgreven Gero – som styrte over de tilstøtende Marca Geronis i sør – krevde Hermann tributt fra de lokale polabiske slaverne i Obotrite-stammeforbundet.
    Ved brorens død i 944 ble han også greve i det saksiske Bardengau rundt byen Lüneburg, hvor han grunnla klosteret St. Michael. Igjen bortså han fra arvekravene som ble fremmet av nevøene Wichmann den Yngre og Egbert den Enøyde. I 953 deltok begge i det landsomfattende opprøret som ble startet av kong Ottos yngre bror, hertug Liudolf av Schwaben, og som bare kollapset på grunn av den massive invasjonen av ungarske styrker. Under denne alvorlige krisen begynte kongen, som også var hertug av Sachsen, å overlate mer og mer av sin autoritet i de saksiske landene til Hermann under sine fravær. Imidlertid ble Hermann aldri kalt hertug i kongelige dokumenter. I stedet blir han benevnt militær leder, greve og markgreve.
    Hans posisjon ble styrket, da kong Otto 02.02.962 ble kronet som den hellige romerske keiseren i Roma av pave Johannes XII. Hermann ble mottatt som en konge av erkebiskop Adalbert av Magdeburg i 972, noe som til og med irriterte keiseren. Han kan ha vært grunnleggeren av Hermannsburg på Lüneburger Hede, først nevnt i 1059.

    Hermann døde i Quedlinburg 27.03.973.

    Hans sønn, Bernard arvet og styrket farens posisjon og ble anerkjent som hertug.

    Hermann Billung var kanskje gift to ganger:
    I følge kronikkene til St Michaelkrosteret i Lüneburg døde en grevinne Oda 15. mars i et ukjent år etter 973. Xanten-annalene bemerket dødsfallet til en Ode, ektefelle til hertug Hermann, på samme dag. Hun var sannsynligvis i slekt med det kongelige ottonske dynastiet. Henrik Fuglefangerens farmor het Oda (selv et medlem av Billung-dynastiet). Oda var også navnet til Henriks søster.
    En annen hustru, Hildesuith eller Hildegard av Westerburg, er nevnt i kronikkene, men hennes forhold til Oda er fortsatt uklart. Hildegard var også navnet til ektefellen til Hermanns sønn Bernard.
    Navnet til Hermanns barnebarn Oda av Meißen antyder at Oda var mor til hans barn.» 2

 

  1. Allgemeine deutsche Biographie. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 410. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 28, 70.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26